Europese Verordening (EU) 2019/1148 heeft directe invloed op motorrijders!

Nieuwe wetgeving motorfietsaccu- verkoop

Bij Verordening (EU) 2019/1148, die op 1 februari 2021 in werking is getreden, wordt zwavelzuur (accuzuur) in de concentratie 15% m/m tot 40% g/g gedefinieerd als uitgangsstof voor explosieven. Vanaf dat moment mag er geen zwavelzuur meer worden verkocht aan consumenten die niet over een speciale vergunning beschikken. Dit geldt ook voor de zuurpakketten die worden meegeleverd met onderhoudsvrije accu's. Onderhoudsvrije accu's mogen alleen worden verkocht aan consumenten als de accu's door de dealer vooraf zijn gevuld, d.w.z. eindgebruikers kunnen alleen gevulde accu's kopen. Behalve het verbod op de verkoop van zwavelzuur aan eindverbruikers wordt tevens geacht verdachte transacties, verlies en diefstal van precursoren van explosieven waarvoor een meldingsplicht geldt, te melden aan de bevoegde autoriteiten overeenkomstig artikel 9 van Verordening (EU) 2019/1148. Voorts moeten overeenkomstig artikel 7 deze verordening alle medewerkers die bij de verkoop van deze stoffen betrokken zijn, weten welke van de geleverde producten gereguleerde precursoren van explosieven bevatten en moeten zij worden gewezen op hun verplichtingen op grond van artikel 5 t/m 9. De verordening schrijft voor dat alle dealers/wederverkopers de identiteit verifiëren van de persoon die gemachtigd is explosieven te ontvangen en een verklaring van de klant op te vragen.

Accu-esemble

Maar wat houdt dit in voor mij ?!

Kort gezegd komt het erop neer dat wij als MotoPort geen onzuurde accu’s en losse flesjes accuzuur mogen verkopen. Zoals je van ons gewend bent krijg je service en daarom gaan we de accu’s voortaan vullen in onze werkplaats voordat je deze koopt. Je kan dus gewoon de accu blijven kopen die je al had en afgevuld ophalen aan de balie. Je hebt zelf dus nooit meer geknoei!

Verder hebben we een gehele nieuwe lijn opgenomen in ons assortiment, de zogenaamde Wet Charged accu’s. Dezelfde accu's als voorheen, maar dan alvast gevuld in de doos. Mocht je accu het begeven, plan dan direct een afspraak voor het wisselen van je accu en eventueel i.c.m. andere werkzaamheden aan je motor. MotoPort biedt de service om, op het door jou gewenste moment, het onderhoud aan je motor te doen zodat je snel weer op weg kan. Natuurlijk kun je zonder accu geen kilometers maken, dus wat te denken van de haal & brengservice. Neem hiervoor direct even contact op met jouw MotoPort vestiging

Click & Collect nu jouw accu en plan direct een afhaalafspraak