Levensduur van een helm

 

Een motorhelm is veel meer dan alleen een stukje stijl en bescherming tegen de wind. Een goede helm zorgt dat je hoofd ook bij een aanrijding of een crash maximaal wordt beschermd. Daarvoor zorgen de buitenschaal en de polystyreen binnenschaal. Die kunnen hun werk echter alleen goed doen als de binnenschaal overal mooi tegen je hoofd aansluit en goed op zijn plek blijft zitten. De pasvorm is dus enorm belangrijk. Voor een helmenfabrikant is dat lastig, want niet elke hoofd heeft dezelfde vorm. Of een helm goed past, hangt dan ook sterk af van de “leest”, waarop de helm is geschoeid. Het belangrijkste is of de helm aan de bovenzijde goed past, bij de wangen kan de vorm door andere wangkussens immers soms nog worden aangepast. Daarom is het enorm belangrijk, dat je bij de aanschaf van een helm wordt geadviseerd door een vakkundige verkoper en dat die diverse maten en pasvormen kan aanbieden.

Levenduur van een helm - MotoPort

Levensduur van een helm

Wist je dat een helm eigenlijk maximaal 7 jaar meegaat? Dit heeft niet zozeer met de buitenschaal van de helm te maken, maar meer met de binnenkant. De dempende binnenschaal is gemaakt van polystyreen (piepschuim) en met de tijd verliezen de luchtkamertjes hun veerkracht. Dit heeft tot gevolg dat de binnenschaal verhardt en door het krimpen van de schaal wordt de helm dus ruimer. Dit laatste zorgt er dan voor dat de helm gaat schommelen, draaien en dus onveilig is geworden. Door het ontbreken van een goede dempende werking is de helm alleen nog een hoofddeksel, in plaats van een veiligheidshelm waar hij voor bedoeld is. Afhankelijk van de buitenschaal bevat de binnenschaal meer of minder luchtkamertjes. Hoe meer luchtkamertjes, des te beter de demping en hoe langer de helm meegaat. Echter na 7 jaar zijn eigenlijk alle helmen, ongeacht de buitenschaal en de samenstelling van het binnenmateriaal, versleten.

Het niet dragen van de helm verlengt in geen geval dus de levensduur van een helm!Het veelvuldig gebruiken van de helm is wel van invloed op de levensduur, door intensief gebruik is de levensduur korter. Als richtlijn kan men bij polycarbonaat helmen uitgaan van een levensduur van 3 tot 5 jaar en bij glasvezel helmen van een levensduur van 5 tot 7 jaar.