GSM verbindt motoren

Motor apps

Steeds meer motorfabrikanten lanceren een app, waarmee je met je motor en/of de buitenwereld kunt communiceren. Dat biedt een hele range aan mogelijkheden, waarvan je vroeger niet had durven dromen. Motodrive keek eens wat ze kunnen.

Je smartphone als extra dashboard gebruiken

Piaggio

Het Italiaanse Piaggio biedt voor hun merken Aprilia, Moto Guzzi, Piaggio en Vespa als leverbare optie het zogenaamde Multimediaplatform. Een extra ECU maakt het dan mogelijk de motor via bluetooth aan je smartphone en het internet te koppelen. Hiervoor heb je een speciaal ontwikkelde app nodig, die je gratis van de App Store of Google Play kunt downloaden.

Via deze app kun je uitgebreide voertuiginformatie op je smartphone bekijken. Zo heb je bijvoorbeeld zicht op je  reisparameters, waarvan je er vijf tegelijkertijd op het scherm van je telefoon kunt weergeven. Onder meer een snelheidsmeter, een toerenteller, het momentane vermogen, de gemiddelde snelheid en de accuspanning. Bovendien kun je de acceleratie en een tripcomputer in beeld krijgen.

Een ‘Eco Ride’ optie helpt je het brandstofverbruik te verlagen en een eco-vriendelijke rijstijl te hanteren. Je kunt tripinformatie opslaan en later terugkijken en analyseren op je computer thuis of direct op je smartphone.

Optionele bluetooth module

Waarschuwingen

Het Piaggio MMP bevat ook een grip-waarschuwing: een speciaal waarschuwingslampje waarschuwt wanneer je teveel van de beschikbare grip gebruikt. Dankzij de gyroscoop in je toestel kan je smartphone ook de hellingshoek in bochten meten. Je kunt limieten instellen voor zowel de hellingshoek als het motortoerental. Als je deze limieten overschrijdt, zullen de bijbehorende waarschuwingslampjes op het virtuele dashboard gaan knipperen.

Verder is het handig dat het Piaggio MMP de locatie van het dichtstbijzijnde benzinestation kan aangeven als het  reservelampje aangaat. Ook kun je via het MMP je motor terugvinden wanneer je niet meer weet waar je die hebt geparkeerd. bewaart automatisch de laatste locatie wanneer de motor wordt uitgezet.

BMW-Connected

App

BMW Connected

BMW biedt motorrijders de ‘connected app’, eveneens verkrijgbaar via de appstores van Google en Apple. Met deze app communiceert het TFT-dashboard van de motor via bluetooth met jouw smarthpone en je helmset, waarbij het je bepaalde functies uit je smartphone laat bedienen. Daarvoor moet de motor zijn geleverd met de fabrieksoptie ‘Connectivity’. Dan kun je via het dashboard bellen, je muziek beluisteren en zelfs de navigatie van je telefoon gebruiken.

Een los navigatiesysteem heb je dan niet meer nodig. De bediening vindt plaats via de Multi-Controller op het stuur. Je kunt dan naar een bestemming navigeren via turn-by-turn pijlen, te zien op het TFT-display. Wanneer er geen netwerk voorhanden is, werkt het systeem ook met offline kaarten. Verder kan de app routes opslaan tijdens het rijden, waarbij er  zelfs foto’s aan toegevoegd kunnen worden. Het maakt zodoende een digitale herinnering van elke rit, terwijl je ritten ook met anderen  kunt delen. De functie ‘First Mile’ onthoudt verder de locatie van je motor, zodat je hem eenvoudig terugvindt.

BMW-Connected_02

Helmset

De combinatie van een helm met een Communicatiesysteem en optionele Connectivity maakt onderweg telefoneren mogelijk. De rijder heeft via het TFT-display volledige toegang tot zijn contactenlijst op de smartphone. Binnenkomende telefoontjes worden eveneens op het display weergegeven en zijn met een handbeweging op te nemen of af te wijzen. Rij-informatie zoals snelheid en ingeschakelde versnelling blijven daarbij altijd zichtbaar. Naast het afspelen van muziek van je smartphone, kan de BMW Motorrad Connected App ook rijstatistieken zichtbaar maken.

Honda en Carplay

Honda heeft op de nieuwe Africa Twin een full colour 6,5” Multi Information Display met TFT touchscreen. Dit biedt de mogelijkheid om een iPhone via Apple CarPlay met je dashboard te verbinden. Je moet je iPhone daarvoor met een kabel met de motor verbinden. Dan kun je de functies van je iPhone op je dashboard tonen en via het touchscreen of de controller op de linker stuurhelft bedienen. Zo kun je muziek beluisteren en de navigatie van je iPhone op je scherm krijgen. Via een bluetooth headset kun je ook bellen of oproepen beantwoorden. Dat laatste gaat ook via een Android telefoon, die je met bluetooth kunt verbinden.

Kawasaki

Ook Kawasaki heeft een fraaie app voor Android en Apple, die beide via bluetooth met de motor verbonden worden. Dan staan er drie hoofdfuncties ter beschikking:

 

Kawasaki-Rideology-The-App

Rideology app

  • Vehicle Status Info - waarin je de kilometerstand, tripstanden, de rijtijd, de tankinhoud, de resterende actieradius en het verbruik kunt zien, alsmede de gemiddelde snelheid, de maximaal behaalde hellingshoek en tevens de datum en het aantal kilometers tot de volgende servicebeurt.
  • Riding Log - Dat slaat de tripgegevens in detail op, zodat je ze later terug kunt kijken. Dan zie je op je GSM bijvoorbeeld de route, de afgelegde afstand en tijd, het gemiddelde verbruik, de gemiddelde snelheid en de hellingshoek. Je kunt zelfs van elk gewenst moment de snelheid, het toerental en de ingeschakelde versnelling aflezen ed. alsmede de watertemperatuur.
  • Tuning - Daarmee kun je instellingen van je motor veranderen via je smartphone. Zo kun je het toerental   waarop de schakellamp aangaat aanpassen en de afstelling van de elektronische vering afstellen, de quickshifter en engine braking aan of uitzetten. Heel mooi is dat je ook een eigen afstelling voor de rijmodi kunt maken, waarbij je zelf een combinatie van vermogen, stand tractiecontrole en vering kan samenstellen.

Uiteraard kan de Rideology app ook telefoneren en zelfs een email notificatie geven.

Meer merken

Steevast komen er meer merken die connectiviteit bieden, zoals Indian, Harley Davidson, Triumph
en KTM. Er zullen er velen volgen, met elk hun eigen range aan mogelijkheden. Wil je meer weten over de connectiviteit? Ga dan langs bij MotoPort en zie wat de nieuwe motormodellen allemaal te bieden hebben.