PASSIE EN PICTURES

Martin Hogeboom is een ware avonturier. Hij geniet van de vrijheid, zowel in zijn beroep als bij het motorrijden. Twee passies die zich heel goed laten combineren.

Martin Hogeboom 7 - MotoPort.nl

Martin maakt reclamefoto’s, bedrijfsreportages en outdoor- en sportfoto’s. Daarnaast maakt hij indrukwekkende portretfoto’s. Toch was fotografie niet zijn oorspronkelijke beroepskeuze, vertelt hij. “Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd en begon als tekenaar-constructeur bij een ingenieursbureau. Elke dag achter een bureau, daar zat mij te weinig leven in. Ik begon me te vervelen, daar lag mijn hart niet. Toen ik ergens op mijn 25e een motorrit door Oostenrijk maakte kwam het kantelpunt. Ik bekeek mijn vakantiefoto’s en vond dat ze tegenvielen. Dat moest beter kunnen. Ik heb direct een betere camera gekocht en ben daarmee aan de slag gegaan.”

ON THE ROAD

Met de nieuwe camera sloeg de vonk over. “Het pakte me zo, dat ik ermee verder ben gegaan. Eerst werd het een hobby. Ik heb er een doka bij gekocht, daarna ben ik de fotovakschool gaan doen en vond een baan bij een fotograaf. Op een gegeven moment besloot ik om voor mezelf te beginnen. In het begin heb ik alle fotografische klussen aangepakt, als het maar betaalde. Al snel ging ik de richting van de bedrijfsfotografie op, met fotoshoots op locatie voor bedrijfsmagazines. Ik vind het prachtig om op weg te zijn. Met je fototas achterop de motor ergens naartoe, dat geeft vrijheid. Ik ben elke dag op een andere plek en ik kom elke dag andere mensen tegen, waar ik dan mooie platen van mag schieten. Ik vind het nog altijd een luxe manier van geld verdienen!”

Martin Hogeboom 3 - MotoPort.nl

IN HET BLOED

De passie voor fotografie ontwikkelde zich samen met de passie voor motorrijden. Ook die kwam pas wat later aan bod. “Net zoals elk jochie in een klein dorp ben ik begonnen met brommers. Op mijn twaalfde croste ik met een oude Kreidler en dan zit het al in je bloed. Toch heb ik eerst mijn autorijbewijs gehaald. Motorrijden trok me wel, maar ik had er geen geld voor totdat ik mijn eerste baan had, op mijn 20e. Toen ik het rijbewijs had werd het al gauw een lifestyle. In mijn eentje door Frankrijk rijden op mijn Ducati Monster, lekker bochtjes draaien, heerlijk! Reizen staat bij mij voor vrijheid. Ook mijn vrouw vindt het leuk. We waren net getrouwd toen we samen twee-en-halve week met de motor op pad gingen. Zij ging achterop. Nu is ze bezig om zelf haar rijbewijs te halen en heeft ze al een Honda Rebel gekocht. Haar zoon is nu ook met het rijbewijs bezig. Het wordt een familieaangelegenheid.”

Martin Hogeboom 4 - MotoPort.nl

HARLEY OF BMW?

Martin heeft zijn motor inmiddels verkocht om na de winter weer een nieuwe te kopen. Wellicht een Harley-Davidson Fat Bob: “Ik hou niet van die in plastic verpakte motoren, ik wil de techniek zien en de wind voelen.” Het heeft ook nadelen, erkent hij. “Bij mijn trip naar Frankrijk heb ik 5500 kilometer gereden. Het eerste stuk naar Lyon over de snelweg is klote, daarna wordt het pas leuk.

Ik heb trouwens ook een BMW R1200GS gehad. Daar heb ik afgelopen jaar 12.000 km op gereden, maar hij past niet bij mij. De BMW vind ik een beetje saai, het is niet rock ‘n roll. Ik wil weer compacter en kaler. Voor mijn werk maakt het niet uit. Meestal heb ik te veel spullen nodig om met de motor te gaan en als het wel kan, heb ik genoeg aan een rugzakje. Ik ben een aantal keer voor verschillende reisorganisaties naar Amerika geweest om er te fotograferen voor hun brochures en website. Ik heb een paar leuke trips gemaakt op een Harley met alleen een systeemcamera, twee kleine flitsers en een statiefje in mijn rugzak. Ik doe veel met licht, met flitsers dus. Daar kun je prachtige portretten mee maken, en heb ik in Amerika hele mooie dingen mee gedaan.

Martin Hogeboom 8 - MotoPort.nl

PLANNEN

Voor het werk is de motor niet altijd praktisch. Toch rijdt Martin zo veel als mogelijk. “De motor gebruik ik voor mijn ontspanning. Heerlijk, een avondje rijden en uitwaaien of lekker toeren op vakantie. Ik had voor afgelopen zomer het plan om naar Turkije te rijden. Mijn vrouw komt daar vandaan, dan zou zij erheen vliegen en zouden we daar samen gaan toeren. Maar de kapperszaak van mijn vrouw kwam personeel te kort en dus kon ze niet weg. Toen ben ik in mijn eentje een week of drie door Frankrijk gaan toeren. Ik had net een rotte tijd gehad, mijn vader en twee vrienden waren overleden. Dan is het wel erg lekker om op de motor weg te kunnen en even afstand te nemen.

Die trip naar Turkije gaan we alsnog een keer doen. Ik wil ook nog een keer naar Amerika, in mijn eentje op de motor alle staten door. Ik ben nu in de vijftig, dus nu kan het allemaal nog. Als je vrienden verliest dan besef je dat je niet moet wachten met genieten. En als freelancer kun je het zelf plannen, dat is ook mooi. Ook wat dat betreft heb ik een fijn beroep: alles wat ik leuk vind heeft met vrijheid en beleving te maken. Een slechte dag als fotograaf is altijd nog beter dan een dag op kantoor!”

Wil je meer weten over Martin zijn werk?

KIJK OP MARTINHOGEBOOM.NL