Mirian-manon (1 van 32) (15)

Informatie over motorrijscholen en het nemen van motorrijlessen

Je motorrijbewijs halen ?

De vrijheid is één van de grootste voordelen van motorrijden naast het feit dat het enorm ontspannend is om motor te rijden. Ook zijn motoren erg praktisch in het drukke verkeer en in de steden. Met de motor parkeer je probleemloos in de drukke stad en ook kun je je gemakkelijk door de files heen manoeuvreren als je aan de filegedragscode houdt die voorschrijft dat het snelheidsverschil met het overige verkeer maximaal 10 km/u is.
Wil je graag beginnen met motorrijlessen ? Kom dan vast eens kijken in een van onze winkels. We helpen je graag met tips en adviezen over de verschillende soorten motoren en soorten kleding die zouden passen bij jouw motorvoorkeur.

2022-02-28,12.22.29-3

Samenwerking met MotoPort

Rijschoolzoeker

Wil je motor gaan rijden, dan dien je eerste je motorrijbewijs te halen. Afhankelijk van je leeftijd zijn er verschillende categorieën, waarbij voor mensen jonger dan 24 jaar oud verschillende vermogens van toepassing zijn.
Voor het halen van je motorrijbewijs zijn er in elke stad of dorp wel rijscholen. Met de Rijschoolzoeker op de site van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) kun je rijscholen vinden bij in jou in de buurt, met contactgegevens. Je ziet bij welke rijschool de meeste leerlingen slagen en daarbij staat ook het aantal examens dat de rijschool bij het CBR heeft afgenomen. De meeste vestigingen van MotoPort werken samen met rijscholen bij hen in de buurt. Laat je door MotoPort adviseren als je een rijschool zoekt.

2022-02-28,12.08.03

Vanaf 17 jaar mogelijk

Theorie-examen motor doen

Voordat je de praktijkexamens voor de motor mag doen, dien je een theorie-examen bij het CBR af te leggen. Dat mag al vanaf 17 jaar. Tijdens het theorie-examen worden er vragen gesteld die specifiek gericht zijn op het rijden met een motor
Motorrijlessen
Naast het behalen van je theorie-examen zijn er ook 2 praktijkexamens, opgedeeld in een AVB (voertuigbeheersing, beter bekend als Algemene Bijzondere Verrichtingen) en een AVD, wat staat voor Algemene VerkeersDeelname op de openbare weg.

 

rijbewijzen motor

Rijbewijs A, A1, A2 of code 80

Starterspakket

Veel rijscholen hanteren pakketprijzen waarbij je een aantal uren rijles krijgt gecombineerd met de AVB en AVD examens. Informeer hiernaar bij je lokale rijschool.

Je kunt je motorrijbewijs halen vanaf de leeftijd van 18 jaar, terwijl je voor je theorie al op je 17e mag beginnen. Het is afhankelijk van je leeftijd welke motoren (A1, A2, A) je op bepaalde leeftijden mag besturen.  Vanaf 24 jaar mag je een motorfiets met vol vermogen rijden zonder beperkingen.
Voor rijbewijs A1 (lichte motor-125cc) kun je op je 18e jaar op examen. Heb je het A1-rijbewijs en wil je een rijbewijs voor een zwaardere klasse? Dan moet je opnieuw het praktijkexamen doen. Dit is mogelijk vanaf 20 jaar
Voor categorie A2 (middelzware motor 35KW-48 PK) kun je met 20 jaar op examen
Voor het rijbewijs A (zware) kun je als beginner pas op je 24e examen doen, ben je in het bezit van het A2-rijbewijs, dan kan dat vanaf je 22e. Maar er is tegenwoordig nog een mogelijkheid: je kunt op je 21e het motorrijbewijs A code 80 halen.
2022-02-28,11.46.52

Extra klasse

A CODE 80

Dit rijbewijs mag je op je 21e halen. Je krijgt dan een rijbewijs waarmee je de eerste twee jaar op een motorfiets tot 35 kW of op een driewielig voertuig met onbeperkt vermogen mag rijden. Na twee jaar vervalt de code 80 en mag je ook motorfietsen met vol vermogen rijden en dat is waar de meeste mensen voor kiezen.
De rijbewijswet is ingewikkeld geworden en er zijn veel uitzonderingen en bijkomende mogelijkheden. De mogelijkheden hebben we in onderstaand schema geplaatst, zodat je kunt zien wat er voor jou kan en mag:

Alle mogelijkheden op een rijtje

Soort Motor Ervaring Minimum leeftijd rijles Minimum leeftijd theorie examen Minimum leeftijd praktijkexamen Rijbewijs
Lichte motor 125cc Beginner 17 17 18, AVB en AVD* A1
Middelzware motor 35kw (48pk) Beginner 20 17 20, AVB, AVD*

A2

 

Middelzware motor 35kw (48pk) 2 jaar in bezit A1 19 Niet nodig 20, alleen AVD* A2
Zware motor (onbeperkt vermogen) Beginner 21 17 24, AVB en AVD* A
Zware motor (onbeperkt vermogen) Beginner 21 17 21, AVB en AVD* A code 80
Zware motor (onbeperkt vermogen) Doorstromer 2 jaar A2 21 Niet nodig 21, alleen AVD* A code 80
Zware motor (onbeperkt vermogen) Doorstromer 2 jaar A2 21 Niet nodig 22, alleen AVD* A

*AVB : Algemene Voertuigbeheersing
*AVD : Algemene Voertuigdeelname

Poortenaar

SMVG

Rijles ook mogelijk bij een beperking

Ook als je een beperking of handicap hebt hoeft het in veel gevallen geen probleem te zijn om rijles te nemen en examen af te leggen. Als het nodig is, doe je dat op een aangepaste motor. Er zijn rijscholen die hierin gespecialiseerd zijn. Op de site van SMVG lees je hier alles over.

Veel rijscholen bieden kennismakingslessen aan en laten je tijdens deze lessen kennismaken met motorrijden door de basisvaardigheden met je door te nemen. Informeer hiervoor bij een naburige rijschool.

Voor de lichte motor (A1) kun je vanaf 17 jaar beginnen met rijlessen. Voor de middelzware motor (A2) kan dat vanaf 19 jaar als je al een A1-rijbewijs hebt. Heb je nog geen A1-rijbewijs, dan kan dat vanaf 20 jaar. Voor de zware motor (A) kan het tegenwoordig vanaf 21 jaar.

 

Motorkledingpakket

Voor tijdens het lessen, maar zeker ook voor erna

De juiste motorkleding

MotoPort is hét adres voor al je motorkleding, maar nog belangrijker; we hebben geschoolde en gepassioneerde medewerkers in dienst die je kunnen helpen in het doolhof van motorkleding. Onze profs leggen je haarfijn uit wat de verschillende mogelijkheden zijn en waar je rekening mee moet houden. Wat zijn je wensen? Wat is je budget? Wat zijn je plannen? Wat past daar het best bij? We helpen je graag op gang.

Lees meer