Made in Hamamatsu

Suzuki

Suzuki is een Japans motorfietsmerk met een lange traditie. Het bestaat al sinds 1909, toen Michio Suzuki en zijn schoonzoon Shunzo Suzuki in Hamamatsu begonnen met de productie van weefgetouwen en wapens. In 1937 startte het met de fabricage van auto’s. In 1952 produceerde Suzuki zijn eerste gemotoriseerde fiets, de Power Free.

Suzuki Hayabusa 2016 - MotoPort

Power Free

De Power Free was de start van een groots motormerk, dat in de jaren zestig naar Nederland kwam met een serie lichte tweetaktmotoren. Later kwamen er ook viertaktmotoren, waarbij Suzuki vooral faam verwierf doordat ze zeer sportieve motoren op de markt bracht, die heel dicht bij de racemotoren stonden. De GSX-R750 uit 1985 is hier een legendarisch voorbeeld van. Verder bracht Suzuki vaker zeer aparte motormodellen op de markt, zoals de Katana, de XN 85 Turbo en de Hayabusa.

Suzuki - Joan Mir - Jerez Test

Racerij

Suzuki is ook sinds jaar en dag actief in de racerij, ook omdat de competitie aanspoort tot ontwikkelingen, die ook nuttig zijn voor de productie van wegmotoren. In 1962 behaalde de Duitser Ernst Degner de wereldtitel in de 50cc wegraceklasse. Later volgden er in diverse GP-klassen, met beroemde namen als Barry Sheene, Lucchinello, Kevin Schwantz, Kenny Roberts Jr. Ook in de cross was Suzuki actief, met wereldtitels voor onder meer Joel Robers en Roger de Koster.

Tegenwoordig heeft Suzuki wereldwijd ruim 65.000 werknemers, produceert het auto’s, motorfietsen, buitenboordmotoren en quads.