Multi-directional Impact Protection System

ICON Airflite Stealth

Wat is MIPS nu eigenlijk precies?
 
MIPS is de afkorting van 'Multi-directional Impact Protection System'. Het komt er op neer dat de helm een betere bescherming biedt bij klappen op het hoofd vanuit verschillende hoeken waardoor hersenschade door een valpartij nog beter wordt voorkomen. MIPS wordt toegevoegd aan deze helm in de vorm van een wrijvingsarme laag die tussen de buitenschaal en de voering van de helm zit. Als gevolg daarvan kan de helm ten opzichte van het hoofd schuiven bij een impact vanuit verschillende hoeken.

Hoe werkt MIPS?
In een helm die is uitgerust met MIPS wordt er tussen de harde buitenschaal en de zachte voering een zogenaamde 'Low Friction Layer' of wrijvingsarme laag geplaatst die onafhankelijk kan bewegen. Wanneer de helm dan wordt blootgesteld aan een impact onder een bepaalde hoek (zoals je in levensechte situaties uiteraard ook neerkomt bij een valpartij met de fiets) zal de wrijvingsarme laag er voor zorgen dat de helm kan schuiven ten opzichte van het hoofd. Daardoor wordt een groot deel van de rotationele krachten opgevangen, wat volgens wetenschappelijke studies zorgt voor een lagere kans op ernstige en minder ernstige hersenschade.

Hoe zit het met het comfort en de look van de helm?
De wrijvingsarme laag van MIPS is zo ontworpen dat hij slechts een minimale toename betekent qua gewicht en volume. Elke MIPS laag wordt custom gemaakt om overeen te komen met de vorm en de ventilatiekanalen van je favoriete helm. De toename in gewicht wordt dan ook beperkt tot een 25 à 45 gram, afhankelijk van het model. Doordat de MIPS laag zo goed geïntegreerd is in de helm blijven de looks van de helm ook volledig behouden. De meeste MIPS helmen zijn langs buiten enkel te herkennen aan het kleine MIPS logo op de helm.

Natuurlijk kun je ook bij ons terecht voor andere modellen van Icon, zoals de Airflite Battlescar 2.
De Icon helmen worden geleverd met 2 vizieren: een helder vizier en een gekleurd vizier dat perfect past bij de look van de helm.